Welke opleiding moet je voldoen om engineer te worden?

Een engineer is iemand die zich bezighoudt met het ontwikkelen en verbeteren van technische toepassingen. Het is een simpele uitleg van een beroep waarin je een zeer breed takenpakket kunt vervullen. Wat je precies voor werk doet als engineer hangt af van je specialisme en de opleiding die je hebt gevolgd.

engineer

Welke opleiding je moet voldoen om engineer te worden kan ook verschillen. De meeste mensen beginnen met een HBO opleiding engineering en kiezen daarna een specialisme om verder te studeren. Je leert hierin hoe je technische producten ontwikkelt, verbetert en ook hoe je hetgeen dat je maakt als engineer kunt verkopen.

HBO opleiding engineering

berekeningen makenEngineering is een HBO opleiding die officieel bekend staat als Engineering, Design andInnovation. Het is het startpunt om als je een carrière als engineer ambieert. Het is een vak waarbij je met technologie bezig bent, dus een passie hiervoor is wel vereist om de opleiding succesvol te volbrengen. Verder moet je een minimale vooropleiding gevolgd hebben om geaccepteerd te worden. Bij een bedrijf als GBS International gearbox vragen ze meestal om een HBO opleiding.

Een Havo of Vwo diploma bijvoorbeeld met goede cijfers op het gebied van wiskunde en natuurkunde. Dit zijn namelijk vaardigheden die absoluut noodzakelijk zijn voor een engineer. Een Mbo-4 opleiding met een technologische studierichting is ook acceptabel. De HBO opleiding engineering zal 4 jaar in beslag nemen en na het afronden van de studie mag je jezelf engineer noemen.

Vervolgstudies en engineer banen

studerenNa het afronden van de HBO opleiding engineering kiezen veel mensen ervoor om een vervolgstudie te volgen waarbij zij zich verder specialiseren in een bepaald onderwerp. Er zijn meerdere specialismen die een engineer kan vervullen. Zo zijn er bijvoorbeeld software engineers of mechanische engineers. Vooral voor engineers die gespecialiseerd zijn is het vooruitzicht op een baan na de studie zeer gunstig.

Er is een grote vraag naar deskundige engineers door bedrijven, omdat dit mensen zijn die de technische processen binnen een bedrijf kunnen verbeteren. Hoe beter een technisch proces verloopt, bijvoorbeeld binnen een productiebedrijf, hoe meer winst behaald kan worden. Het doel is om een product sneller en efficiënter te produceren en een engineer heeft de vaardigheden om dit te verwezenlijken.